29.8.07

Syksyn ensimmäinen päivä

Ruotsinlaivaterminaalissa oli eilen selkeästi syksyn merkkejä ilmassa. Saapuessani paikalle reilua puolta tuntia ennen laivan lähtöä terminaali oli lähes tyhjä. Ei jonoa check in -tiskille. Ei suuria turistiryhmiä, jotka eivät halua menettää minuuttiakaan laivamatkasta ja rynnivät mahdollisimman lähelle porttia. Syksy oli tullut terminaaliin.

Viikko sitten taisi olla ainakin oman kokemukseni mukaan kesän kulminaatiopiste, kun terminaalin rullaportaatkin jouduttiin pysäyttämän, sillä yläkertaan vain ei mahtunut enempää ihmisiä ilman henkilövahinkoja. Pohdin silloin mielessäni, että kiinalais-venäläinen turistimassa taitaa olla ihan kaikkein epämiellyttävintä: jonotussääntöjä ei tunneta, eikä myöskään suomalaisen hienoa mentaliteettia pysyä mahdollisimman kaukana muista ihmisistä.

Mutta nyt se on ohi - tältä kesältä. Mahdankohan jäädä kaipaamaan hauskoja tilanteita, kun Tukholman terminaalin uloskulkukäytävän matkalaukkurullahihna tekee ihmisitä kuin jääkiekkojoukkueen pakkeja, jotka taklaavat tieltään sellaiset, jotka eivät kykene samaan vauhtiin kuin hihna?
Tai niitä venäläismummoja jotka ovat ottaneet naispaikan samasta hytistä kuin minä, mutta eivät suvaitse tikkaiden paikallaoloa yläsänkyyn kipuamisen helpottamiseksi, vaan sinnikkäästi siirtävät tikkaat aina naulakon alle, ilmeisesti koska itse nukkuvat alapetillä?
Tai väsyneitä äitejä lomalasten kanssa, tai niitä jotka nauttivat ensimmäisen oluen jo yhdeksältä aamulla pienessä viimassa laivan yläkannella, ihan vaan koska siellähän pitää juoda kaljaa.

Ai niin, lämpöpatterit menivät tänään päälle ensimmäistä kertaa kesän jälkeen, sekin on varmaan syksyn merkki.