20.7.07

Kaunis Tukholma

Olen vieraillut Tukholmassa paljon ja usein. Nuorempana kävimme aina kauden jälkeen joukkueen kanssa virkistysmatkalla "päivä Tukholmassa"-risteilyllä. Kävimme ainakin kuninkaanlinnassa Tukholman ulkopuolella ja Gröna Lundissa ja ööh.. Drottningatanilla. Myöhemmin oli vuorossa loppukesän aleshoppailureissut, Vattenfestivalit ja niin edellen. Viimeiset kuusi vuotta olen reissannut Tukholman kautta lähes aina matkalla Ruotsista Suomeen.

Joten minähän tunnen Tukholman hyvin. Mukava shoppailukaupunki (Drottninggatan riitti kunnes kaikki sen ketjut tulivat Suomeenkin ja alennusmyynnit olivat eri tasoa kuin Suomessa: ei 30 % alennuksia vaan samantien -60 % uloskantohinnoin), Östermalmilla oli mukava käydä katsastamassa luksusta, Söderissä puolestaan pop&rock-trendikkäitä. Gröna Lundin laukkakilpailupeliä ei Särkänniemen delfiinikisa ikinä voita. Paljon kauniita rakennuksia, kansainvälistä meininkiä. Olo oli kuitenkin aina hieman ulkopuolinen, kaupunki vaikutti pinnalliselta toisin kuin minun ruotsini Skånessa, tuo vehreä ja veikeästi puhuvien ihmisten maa ilman mainittavia korkeuseroja.

Nyt, kun olen asunut kaupungissa reilun viikon, ymmärränlähinnä jo sen, että omat tietoni Tukholmasta olivat pinnallisia, eikä niinkään itse kaupunki. Olen täysin ihastunut vihreään kaupunkiin, jossa meri on aina lähellä. Paljon puistoja, joissa ihmiset oikeasti kokoontuvat ja kauniita siltoja, joiden päässä on taas toisenlainen kaupunginosa. Suurin osa kohtaamistani tukholmalaisista on aivan tavallisia ihmisiä kotikaupungissaan eivätkä suomalaisia arvostelevia ebbavonsydoweita. Ihmisiä kokoontuu arki-iltoinakin tapaamaan toisiaan ulkona kevyissä tunnelmissa. Eikä ravintoloissa saa tietenkään polttaa!
En ole vielä käynyt "keskustassa", jos ei lasketa nopeaa visiittiä lähimmässä Skatteverketissä Söderillä, kun kävin rekisteröimässä itseni tukholmalaiseksi. Eli äidille terveisiä, olen kiertänyt vaatekaupatkin kaukaa! ;)

Ruotsissa muuten ei saa tarjoilla alkoholia, jos ravintolassa ei tarjoilla myös lämmintä ruokaa. Esim. italialainen salaattibaari ei voi tarjolla salaatin kanssa italialaista valkoviiniä. Eihän meillä Suomessa ole enää tällaista?