31.7.07

I-raamattu

Tänään Ruotsissa jatketaan maailman ehkä kuuluisimman elokuvaohjaajan muistelua, mutta onneksi postiluukuista kolahtanut IKEA-katalogi piristää erityisesti niiden mieltä, joita kulttuurielämä ei kauheasti liikuta.

Viime viikon perjantaina erilaiset ilta- ja ilmaisjakelulehdet (tai siis oikeammin: kaikki lehdet) arvioivat, minkälainen tämä uusi kataloogi nyt sitten on. Mokomat olivat saaneet sen jo pari päivää etukäteen. Uusi katalogi on Metron trendiekspertin mukaan hieman erilainen kuin aikaisemmat: siinä on vähemmän motivointikuvia eikä niin paljon nuoria ihmisiä kuvissa. Työhuone on kuitenkin aikaisempaa isompi ja kompleksisempi, kun taas muut huoneet ovat pienempiä ja intiimimpiä. Sen sanoma julistaa kotona vietettävän arkielämän merkitystä. Vaikka uutuuksia on peräti yli 1000, "eyecatcher"eita ei ole juurikaan. Koti on rustiikkisen 70-lukulainen väreinään keltainen, vihreä ja ruskea.

Kaikkihan tietävät, että kyseinen opus on maailman suurilevikkisin opus, mutta sen merkitys ruotsalaisille ei ainakaan minulle ollut selvä. Netin keskustelupalstat ja blogit täyttyvät asiaa koskevista kommenteista:
"Varför låg det en ikea katalogen á 2008 i pappersinsamlingen här i huset. Den har väl inte skickats ut än? Det kanske bor någon ikea-katalog-tryckar-person här i huset. ..."
"Fredrik Lindström menar att svenskarna litar på Ikea som vi litar på staten. Där tror jag att han har fel. Men i jämförelse med staten så har kanske Ikea gjort mer för att uppdatera bilden av Sverige och den svenska identiteten."
"Katalogen sägs vara i faggorna nu. Äntligen lite ordning och reda."
"Jag gick hem från jobbet igår på grund av sjukdom. Sov bort mest hela gårdagen, men idag har jag orkat vara vaken lite granna. När jag precis var ute med pudlarna såg jag att brevbäraren kommer med IKEA-katalogen! Längtar sjukt mycket. Är inte det lite konstigt? Men jag tycker IKEA är väldigt intressant och roligt. ... Hoppas hoppas att brevbäraren kommer snart, helst NU! Hon var bara 3 hus ifrån, hur länge måste jag vänta egentligen..."
Ja jos koto-Suomessa alkaa harmittamaan, ettei tämä postinkantajien kauhu kolahtanut omaan postilaatikkoon, sama informaatio on ollut jo jonkin aikaa selattavissa yhtiön kotisivuilla. Että se siitä uutistapahtumasta.

Tunnisteet: